Over ons

Samen maken we het tot een Paradijs

Eind 2007 hingen we de eerste vliegers op in het pand van Fietsen op Schier aan de Badweg. Langzaam groeiden we, meer en meer. Vandaag staan we al weer jaren op het strand en werken we met een groot team van vrijwilligers om het Paradijs te maken tot wat het is.

Thijs’ vliegerparadijs is een plek waar we ons thuis voelen. En dat gevoel delen we graag met je.

 

 

 

Verhalen

11 augustus 2016
Achtergrondverhalen

Over Thijs

De bewegende mens

Panta Rhei, alles stroomt. Het leven beweegt, het leven is bewegen en bewogen worden. In beweging kun je je uiten, kun je ontspannen, communiceren, vergeten of juist stilstaan bij iets.
Al vanaf jongs af aan bekeek ik de wereld met verwondering. Zoveel te begrijpen, zoveel te overdenken, zoveel prikkels en zoveel gevoelens, veel te veel om alleen met een hoofd te verwerken. Bewegen heeft me veel gebracht. Nieuwe gedachten of juist even helemaal geen gedachten. Sport, vliegeren, dansen, al het fysieke is belangrijke voor me.
Als ik sport, krijgen dingen een plaats. Als ik vlieger, raakt mijn hoofd leeg. Als ik dans, vier ik het leven. Mijn leven op Schier bestaat uit bewegen, mijn werk is bewegen en mensen bewegen.

Vliegeren neemt een centrale plaats in in mijn leven. Vanaf klein af aan al in de weer met vliegertjes op de Wadden, op mijn 15e opnieuw kennisgemaakt met vliegers en verliefd geworden en gebleven. Mijn voorliefde gaat uit naar de dialoog met de elementen, het liefst verwoord met groot materiaal: Buggyën, Flyboarden, Springen, Skiën, kortom, krachtwerk. Jij tegen de wind.

In mijn werk probeer ik met vliegers het meest persoonlijke in mensen naar boven te halen.

De nieuws- en leergierige mens

Het leven van vandaag de dag heeft een wereldwijde afmeting. We reizen, we emigreren, we handelen en we wisselen uit. Onze levens zijn op een manier verstrengeld met die van mensen aan de andere kant van de wereld.
Hoe houd je samen deze planeet met al haar mooie dingen in stand? Hoe zorg je ervoor dat het leven voor zoveel mogelijk mensen de moeite waard is? Het begint met een gesprek. Wederzijds begrip en respect tonen maakt mensen elkaars volwaardige gelijke. Hoe we van deze wereld een nog mooiere plek kunnen maken, blijft me boeien.
Voordat ik op Schiermonnikoog neerstreek, heb ik veel gereisd en veel geleerd. Het leven leert me uiteindelijk meer dan de Universiteit (5 jaren van Aerospace Engineering, Physics, Astronomy en Philosophy leverde weinig papier maar veel stof tot denken op). Tegenwoordig draag ik bij aan de verandering van het onderwijs, om de dingen waar ik tegenaan liep voor de mensen na mij makkelijker en vooral menselijker te maken.
Altijd op zoek naar nieuwe dingen om te leren en te begrijpen. Alleen nu wat rustiger aan, vanaf een eiland op een prachtige plek.

De ondernemende mens

Een eigen onderneming vraagt ondernemerschap. Alles goed doen met voldoende aandacht is mijn grote uitdaging, door de veelheid van dingen om te doen. Naast een groeiend bedrijf, steek ik veel tijd in het Reddingstation van de KNRM hier op Schiermonnikoog en probeer ik samen met jongeren meer mogelijkheden te creëren voor het ontwikkelen van talent. Soms verlang ik naar weken met 11 dagen, om alles perfect gedaan te krijgen. Soms is een glimlach genoeg om tevreden te zijn met wat al gelukt is.

De mens voor andere mensen

Wonen op een eiland betekent wonen in een hechte gemeenschap. Mensen leven dicht op elkaar en hebben veel met elkaar te maken. Daarnaast draait een kleine gemeenschap niet zonder de inzet van al haar leden. Elkaar proberen te helpen waar mogelijk verhoogt op een bijzondere manier de kwaliteit van leven.
Bij de KNRM redden noodbehoevenden op zee en brengen we patiënten van het eiland naar de wal. In 3½ jaar tijd is dat werk uitgegroeid tot één van de zaken die mijn leven zo mijn moeite waard maken. Vanaf deze zomer neemt het werk een nieuwe richting en begin ik te varen als reserve-schipper.
In mijn eigen bedrijf probeer ik mensen dichter te brengen bij de zaken waar ze goed in zijn. Mensen blijven me boeien en het zien groeien van iemands geloof in zichzelf vind één van de mooiste dingen die er zijn.

 

Lees dit verhaal
Jij en de wereld om je heen

MVO en Thijs’ vliegerparadijs

Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen

Wat betekent de wereld voor jou? Wat is jouw rol in het grote geheel? Hoe leef je jouw leven en wat is daardoor de invloed op dat van anderen?

Wij geloven dat vliegeren op een zeer positieve manier kan bijdragen aan een betere wereld. Mensen gaan naar buiten, beleven de elementen der natuur en voelen hun plek daarbinnen. Een tijd lang vliegeren geef ruimte van binnen en maakt rustig naar buiten.

We moedigen mensen aan om goed te kijken naar de omgeving waarin ze vliegeren. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de balans. Met je medemensen, met de natuur om je heen.

Al onze activiteiten spelen zich af in een Nationaal Park. Om dit te behouden voor de toekomstige generaties, gaan zeer bewust om met grondstoffen en energie.

Thijs’ vliegerparadijs en Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een bijzonder eiland, zowel qua natuur als bevolking.

Voor de natuur zetten we ons in door er bewust mee om te gaan en anderen ervan bewust te maken.

Voor de bevolking zetten we ons in door ze mee naar het strand te nemen en een andere mooie kant van het eiland te laten zien. Daarnaast heeft zich onder de eilander jeugd een grote groep vliegerenthousiastelingen gevormd die zodra de Waddenelementen ze roepen zich direkt naar het strand begeven.

Tenslotte leveren we nog vrijwillige bemanning aan het lokale Reddingstation van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij, om hen die hulpbehoevend zijn, van op en buiten het eiland, te assisteren op het water.

Lees dit verhaal
Wat vliegeren voor ons zo bijzonder maakt

Vliegerfilosofie

De vlieger als spiegel

Vliegeren is een spel van evenwicht van twee krachten: een vlieger beweegt midden tussen enerzijds de kracht van de natuur en anderzijds die van jou. De wind laat het geheel bewegen, jij bepaalt de richting en bijbehorende kracht van de beweging. De manier waarop de vlieger reageert op de kracht van de wind hangt van jou af.
Dit betekent dat een vlieger je iets kan vertellen over jezelf. De vlieger weerspiegelt jouw handelingen. Je houding zie je terug in het vlieggedrag van de vlieger. Door hier goed naar te kijken en je bewust te worden van je houding, kun je spelenderwijs leren ontspannen en handelen vanuit je gevoel terwijl je minder en minder probeert de situatie te controleren met je hoofd.

Veel vliegers gaan te snel voor het denkvermogen van de mens. Wanneer je een vlieger met je hoofd probeert te besturen, ben je steeds te laat met je reacties en loop je achter de feiten aan. Na een tijdje echter neemt je gevoel het over, raakt je hoofd leeg en ontspant je lichaam.
Wanneer je probeert te vliegeren door de manoeuvres van te voren bedenken, ben je met je hoofd op zoek naar hoe het zou moeten, naar een norm. Hoe meer je je vervolgens ontspant, hoe meer je op dat moment de norm loslaat, niet meer nadenkt over hoe het moet maar vliegert op gevoel, op je eigen gevoel. Dit gevoel is voor iedereen zeer eigen en persoonlijk.

Dit proces maak je heel bewust mee wanneer je voor het eerst vliegert of een vlieger probeert die qua uitdaging nieuw voor je is. Door het leerproces bewust te doorlopen, kun je dit je zo eigen maken dat je het ook in de rest van je leven kunt toepassen.  Je leert iets zo ontspannen en persoonlijk mogelijk te benaderen, wanneer je er met je hoofd alleen niet uitkomt.

Dit maakt vliegeren voor ons zo bijzonder.

Lees dit verhaal